Fysioterapi

Bold TræningOm Fysioterapi

Kort fortalt går fysioterapi ud på specifik- og generel træning, rådgivning og vejledning samt manuel terapi og massage.

Alt dette efter en grundig undersøgelse af krop og bevægefunktion for at sikre optimalt udbytte af den fysioterapeutiske behandling.

Kort sagt er fysioterapi et redskab til at lære andre at bevæge sig til et bedre helbred, hjulpet på vej af ”hands on” teknikker.

En kort historie om fysioterapi

Fysioterapien har sin oprindelse i Sverige i starten af 1800 tallet, hvor en fægtelærer ved navn Per Henrik Ling opdagede de positive effekter som gymnastik og massage har på sygdom og smerter. Efter mange års uddannelse inden for lægefagene, udviklede P H Ling sin egen uddannelse som den gang blev kaldt Sygegymnastik.

I starten af 1900 tallet var fysioterapien spredt til mange dele af verden, og den nuværende fysioterapiskole i Danmark blev grundlagt. Dengang hed den ”Skolen for Sygegymnaster, massører og massøser”.

Som navnet siger, var fysioterapeuterne oprindeligt specialiserede i massage og træning af folk med forskellige lidelser. Gennem 1900 tallet har professionen dog inkorporeret og udviklet mange behandlingsformer, til at supplere og forbedre den oprindelige trænings og massage behandling.

I midten af 1900 tallet studerede en norsk fysioterapeut på de britiske skoler for osteopati, og bragte visse dele af osteopatien til fysioterapeutuddannelsen, for at videreudvikle den manuelle del af fysioterapien.

Træningsdelen af fysioterapien blev også videreudviklet, og begyndte at inkorporere øvelser som skulle hjælpe til at forbedre bevægeligheden i leddene, og til at styrke muskler som stabiliserer leddene.

Min anvendelse af fysioterapien

Kinesiotape

I dag er fysioterapeuter meget bredt uddannede fagpersoner, med arbejdsopgaver som spænder over rehabilitering, neurologisk genoptræning, vedligeholdende træning, sportsskade behandling, manuelle behandlinger og meget mere.

I mit arbejde beskæftiger jeg mig med den manuelle del af fysioterapien, sammen med træningsdelen. Det er efter min mening vigtigt når en klient skal behandles, først at sørge for at alle dele af kroppen fungerer optimalt, og har optimal bevægelighed, blodgennemstrømning og nerveforsyning.

Når kroppen har optimal funktion, vil det derefter være relevant at begynde et træningsforløb, for at forebygge tilbagevendelse af tidligere skader.

Har en ryg eksempelvis været låst, og er blevet behandlet manuelt, vil den have normal god bevægelighed, men hvis musklerne ikke er stærke nok til at undgå at leddene låser sig fast igen, vil der være øget risiko for at den tidligere problematik hurtigt kommer tilbage.

Derfor ser jeg det meget vigtigt at starte min undersøgelse af en ny klient, med en grundig gennemgang af den individuelle persons behov for behandling og genoptræning, for at yde det mest optimale forløb til den enkelte klient.